Tlf. 2520 9070
Fodring af avlshopper
Hopper og ifoling / drægtighed / laktering
Det er en glædelig tanke, at få et føl på sin hoppe. Det er også noget mange indfrier, men hvad kræver det egentlig rent fodringsmæssigt? Her vil der være fokus på stadierne op til ifolingen, det sidste trimester af drægtigheden samt laktationen efter foling.
Forberedelse til ifoling
Uanset metoden, skal hoppen være i brunst, for at det kan lade sig gøre at ifole hende. Udover brunsten er der mange faktorer der spiller ind, for at ifolingen bliver en succes og hoppen opretholder drægtigheden.
Den første brunst sker typisk hen over forårsmånederne som følge af flere lyse timer og lunere temperaturer. En brunstcyklus varer ca. 3 uger, hvoraf der er synlige tegn på brunsten i 4-6 dage. Der kan være individuelle variationer i længden af brunstcyklussen, men det vigtigste er at denne er regelmæssig.
Hopper, der har uregelmæssig eller ingen brunst, kan man være heldige at ifole, men succesraten er som regel lav. Hvis brunstcyklussen ikke er regelmæssig, kan det være et tegn på hormonelle problematikker. I så fald kan man overveje at få hoppen undersøgt ved dyrlægen.
De almindelige tegn på brunst er, at hoppen udviser småtisseri, stopper op med spredte bagben, kalden og slim fra skeden. Nogle hopper viser kun svage tegn på brunst indtil de stilles foran en hingst. Andre hopper viser stærkere tegn på nervøsitet under brunsten. Dette skyldes at hormonerne under brunsten påvirker udskillelsen af stresshormoner.
Hos hopper med uregelmæssige brunster, er problemet ofte manglende ægløsning. I nogle tilfælde kan den manglende ægløsning skyldes mangel på aminosyrer, E-vitamin eller A-vitamin (betakarotener).
Når hoppen ønskes ifolet, kan man som udgangspunkt fortsætte med den eksisterende fodring. Det vigtigste er at hoppen fodres ud fra hendes foderstand og træningsniveau, så man sikrer den rette tildeling af næringsstoffer. Hvis hoppen ikke tildeles den rette mængde næringsstoffer, kan konsekvensen være udeblivende brunst eller endda problemer med at opretholde drægtigheden de første 12 uger.
Der kan være enkelte råvarer og urter, der bør udelades, når man ønsker sin hoppe drægtig. Hos Nordic Horse kan du altid se det under det specifikke produkt, hvis det bør undgås i forbindelse med ifoling og drægtighed.
Forudsat at hoppen er i fin huld, bør der være fokus på tildelingen af proteiner og omega-3 fedtsyrer af en kvalitet, der er nem for hoppen at nedbryde og udnytte. Dette er med til at sikre en tilstrækkelig tilførsel af aminosyrer til ægløsningen og opretholdelse af drægtigheden.
Har du en hoppe, der er undervægtig eller overvægtig, så sørg for at tage hånd om dette i god tid inden den ønskede ifoling. Vægtøgning og vægttab er processer, der tager tid, og det er en fordel at have styr på foderstanden inden forsøg med ifoling.
Når en hoppe ønskes ifolet, er det vigtigt at have fokus på følgende parametre:
- Tilstrækkelige mængder af grovfoder. God kvalitetsgrovfoder indeholder bl.a. aminosyrer, E-vitamin og betakarotener. Yderligere er fiberindtaget fra grovfoderet med til at stimulere de gode bakterier i hestens stortarm. Dette medvirker bedre fordøjelse og næringsstofudnyttelse.
- Tildeling af et fuldfoder eller vitamin- og mineraltilskud, der er tilpasset hoppens behov.
- Hold hoppen i god kondition. Forskning viser, at der er større sandsynlighed for en succesfuld ifoling og drægtighed hos hopper, der er i god kondition. God kondition er ligeledes med til at lette selve folingen.
- Har du en hoppe med tendens til nervøsitet, er det en god idé at skærme hende fra stressorer, da dette kan påvirke hormonbalancen. Se evt. mere her, omkring tiltag der kan være virkningsfulde hos den nervøse hest; Den nervøse hest
Tænk allerede nu på, hvilket foder du tildeler hoppen. Kan foderet tilpasses den sidste del af drægtigheden, laktationen og for føllet i vækstperioden? Det mest optimale vil være, hvis det samme grundfoder kan tildeles ved alle stadier, så man undgår at forstyrre fordøjelsessystemet med et foderskifte. Det er også en STOR fordel for føllet at blive tildelt det samme foder, som hoppen har fået under drægtigheden og diegivningen. Dette er særligt vigtigt i de første 9 måneder af føllets liv, da det er med til at styrke stofskiftet og minimere foderudfordringer igennem resten af hestens liv.
Drægtigheden
Der går 11 måneder fra en vellykket ifoling til det lille føl kommer til verden. I den første del af drægtigheden er der ikke de store fodringsmæssige ændringer, der skal tages hensyn til. Når hoppen når den 9. måned af drægtigheden, begynder føllet for alvor at kræve ekstra energi. Det er den sidste spurt, hvor føllet vokser sig stort og stærkt inden det er klar til at møde verden.
I denne periode er det både behovet for energi, vitaminer, mineraler og proteiner (aminosyrer), der ændrer sig. De sidste 3 måneder tager et føl, med en forventet voksenvægt på 500kg, ca. 30-40kg på i vægt. Det bliver forståeligt nok lidt tungt for hoppen og kræver en del mere energi at bære rundt på.
Generelt set, kan de fleste vitamin- og mineraltilskud tilpasses til den sidste del af drægtigheden, så både føl og hoppe får, hvad der er behov for. Er du i tvivl om den rette dosis til din hoppe, er vores foderkonsulenter altid klar til at vejlede.
Hos Nordic Horse har vi en foderserie specielt udviklet til avlshopper, føl og ungheste. Nordic Breed er til dig som ønsker at give dit føl den bedste start på livet med naturens eget foder. I serien findes 2 fulddækkende foderblandinger: Nordic Grow Lite Müsli og Nordic Grow Mslüi. De to produkter har den samme basis-sammensætning, men er lavet så de har et forskelligt kalorieindhold. På den måde kan man tilgodese forskellige hesteracers behov for foderenheder. Det er også muligt at skifte mellem de to foderblandinger undervejs, hvis behovet for foderenheder skulle ændre sig - på den måde kan du hele tiden justere så hverken hoppe eller føl bliver undervægtig eller overvægtig.
Foderet tager højde for alle de ændrede foderbehov der er under drægtighed, diegivning og vækst. Du får et müslifoder af høj kvalitet, som indeholder alle de næringsstoffer, der er nødvendige for at understøtte sund udvikling og et jævnt vækstmønster. Derudover er der i foderets sammensætning fokus på at sundhedsstatus hos både hoppe og føl er afhængig af optimal mave- tarmsundhed. Foderet er derfor tilsat både olier, urter, frø, kerner, bær, frugter, og rodfrugter som medvirker til at beskytte op optimere hele mave- tarmsystemet.
Når fodervejledningen følges, bør det ikke være nødvendigt at supplere med andet end et godt stråfoder.
Dog kan der opstå behov for ekstra kalorier og proteiner, når hoppen er lakterende. Her kan der med fordel anvendes Nordic Alfalfa Fiber eller Nordic Minty Omega.
Du kan læse mere om, hvorfor vi anbefaler tildeling af omega-3 fedtsyrer til den drægtige hoppe i dette blogindlæg; Omega-3 til den drægtige hoppe. Og du kan læse mere om fodring af avlsdyr og unge heste i vækst HER.
Der bør i den sidste del af drægtigheden være fokus på følgende i forhold til fodringen;
- En tilstrækkelig tildeling af grovfoder (græs, hø eller wrap), der sikrer at hoppen har noget at tygge i alle døgnets timer, og kan tilpasse indtaget efter det øgede behov for foderenheder. På denne måde styrkes hoppens tarmflora også – og dette vil styrke føllets fordøjelse i fremtiden.
- Yderligere bør grundfoderet tilpasses ud fra det nye behov for især vitaminer og mineraler, men også sikre et fokus på lettilgængelige proteiner, der er nemme for hoppen at udnytte, og anvende til det voksende føl.
- Der bør suppleres med ekstra omega-3 fedtsyrer til den drægtige hoppe i den sidste del af drægtigheden for at understøtte føllets vækst.
- Hold hoppens aktivitetsniveau oppe. Forskning viser at god kondition letter folingen for hoppen.
Til trods for at vi ved, at det kan være en gene for hoppen at være overvægtig ved folingen, er det ikke hensigtsmæssigt at skærme hoppen for et indtag af foderenheder, eller igangsætte et drastisk vægttab. Nedbrydningen af fedtdepoter, betyder en udskillelse af affaldsstoffer, der potentielt kan påvirke føllet negativt. Hvis man formoder at hoppen har tendens til at øge vægten meget under drægtigheden, eller generelt bare har for mange kilo på sidebenene og er meget nøjsom, bør dette i stedet gradvist tages hensyn til, under hele drægtigheden, for at forebygge at hoppen bliver for tyk.
Laktationen
TILLYKKE ! Din hoppe har nu fået føl 😊
Kort inden folingen finder sted, begynder hoppen at lægge mælk ned i yveret og skal derfra producere en masse næring til det nyfødte føl, der stadig er under hurtig vækst. Derfor er det stadig essentielt at have fokus på fodringen og kvaliteten af denne under hele laktationen, så føllet får de bedste betingelser for en god start på livet og en optimal vækst.
Nogle føl vokser genetisk hurtigere end andre og har hurtigt brug for en masse god fed mælk, der kan understøtte dette. Men ellers er behovet for næringsstoffer samt foderenheder sammenligneligt med behovet under den sidste del af drægtigheden.
Det er ikke unormalt at både hoppe og føl, viser tegn på lidt løs mave kort tid efter foling. Det kan være grundet hoppens første brunst, der påvirker mælken hormonelt og dermed også føllet. En anden årsag handler om, at både hoppe og føl arbejder i højeste gear, for at kunne ernære og vokse optimalt, derfor er fordøjelsen også mere sart overfor ændringer i fodringen og andre ydre påvirkninger. Mange gange vil de ny vordende mødre også være underlagt en større nervøsitet og årvågenhed, der kan udskille stresshormoner i kroppen. Det kan ligeledes have indvirkning på fordøjelsen.
Hvis ubalancen i mavetarm systemet varer mere end et par dage, kan man med fordel supplere med en tildeling af præ- og probiotika i foderet.
Det kan du læse mere om her; Hvad er præ- og pro-biotika ?
Det er ligeledes vigtigt for føllet og dens fordøjelsesstabilitet at komme ud på folden hurtigst muligt. Her møder føllet nemlig den store verden af bakterier fra andre heste og deres afføring.
Nogle hopper kan ikke følge med, i forhold til produktionen af mælk til det hurtigt voksende føl, og begynder hurtigt at tabe sig. Her kan det være en fordel at supplere hoppens grundfoder med foderenheder, primært bestående af fedtstoffer og fibre. Her kunne en mulighed være Nordic Building Rice (Nordic Building Rice) eller Nordic Unique (Nordic Unique - en müsli der gavner fordøjelsen) der også er baseret på stabiliseret risklid, som ligeledes vil være med til at stimulere mælkeproduktionen.
Den samme effekt kan man få ved tildeling af urter, hvis mælkeproduktionen ikke er tilstrækkelig, men hoppen ikke umiddelbart har behov for at tage på. Dette kunne eksempelvis være en tildeling af Nordic Fennikel (Nordic Fennikel)
Fokus for hoppen under diegivning bør fodringsmæssigt være følgende;
- Lad ikke hoppen undergå et drastisk vægttab under laktationen. Forsøg at hold vægten stabil, så længe føllet dier hos hoppen, for at undgå unødige affaldsstoffer fra nedbrydningen af fedtdepoter. Tænk generelt på, at alt hvad hoppen indtager, ender i føllets mælk, både det gode og det mindre gode.
- Sørg for at hoppe og føl har adgang til grovfoder, og noget at tygge i alle døgnets timer, så de begge på denne måde kan tilpasse indtaget til deres behov.
- Lad føllet gå på folde (eller tilfør til den aktuelle fold), hvor der sikres adgang til afføring fra så mange andre heste som muligt. Dette vil styrke føllets stofskifte resten af livet, og en sund tarmflora. Yderligere vil den socialisering, der er, i forbindelse med at gå på fold med andre heste, også styrke føllet resten af livet.
- Sørg for at hoppens grundfoder indeholder alle de næringsstoffer, der er behov for, og få eventuelt dette tilpasset undervejs i takt med at føllet udvikles. Suppler meget gerne med omega-3 fedtsyrer til fordel for føllets vækst af især led og sener samt nerveudviklingen. En tildeling af omega-3 fedtsyrer som supplement har vist sig at have betydning for føllets senere koncentrations- samt indlæringsevne.
Det er meget forskelligt fra føl til føl, hvornår de begynder at vise interesse for morens foder. Her skal man bare lade føllet spise med, og eventuelt tildele føllets sit eget foder. Der bør ikke være noget i hoppens foder, føllet ikke kan tåle. Der kan selvfølgelig være tale om, at føllets fordøjelsessystem ikke helt er klar til at udnytte foderet. Det er stadig en god forberedelse og det værste, der kan ske er, at det kommer ud igen i den anden ende 😊 Læs mere her om føllet og krybbefodring; Fodring af føl
Helt generelt er det vigtigt at kigge på hoppen og hendes behov, hvis du ønsker hende i fol og godt igennem drægtigheden og laktationen. Kontakt eventuelt din foderkonsulent for at sikre, at din hoppes behov er dækket og der er taget hensyn til eventuelle udfordringer hun måtte have.