Min hest har skæl, hvad gør jeg?
Blog

Min hest har skæl, hvad gør jeg?

Mange hesteejere holder godt øje med deres hests hud og pels som en del af at vurdere hestens trivsel. Er pelsen skinnende nok? Sætter hesten pels og skifter pels, som den skal? Kløer den sig mere end normalt? Er huden tør? Er der skæl? Huden er hestens største organ, og derfor er det faktisk også en god idé at holde øje med både hud og pels, som man kender hestens normaltilstand og kan reagere, hvis noget afviger fra normalen.

Skæl og tør hud er en af de problematikker vi oplever relativt stor bekymring omkring. I nogle tilfælde vil disse tilstande også give anledning til ændringer i fodringen eller management, mens det i andre tilfælde blot er en forbigående tilstand, der går i sig selv igen. Nogle heste vil være mere tilbøjelige til at have tør hud og skæl f.eks. i forbindelse med pelsskifte.


Hestens hud

Huden er som sagt hestens største organ. Et organ, der udfører mange vitale opgaver, heriblandt regulering af temperatur, regulering af væskebalance i huden, det er den første barriere i det uspecifikke immunforsvar og meget mere. Huden består af tre lag: epidermis, dermis og subcutis.

Epidermis er det yderste lag og fungerer som en mekanisk barriere. Der findes flere forskellige typer af hudceller i epidermis, der hver har deres formål. Nogle af disse hudceller bliver kontinuerligt regenereret. Det er en proces, hvor de nye hudceller skubber de døde hudceller op, så de ligger på hudoverfalden. Disse døde hudceller bliver kontinuerligt udskiftet, og processen bliver påvirket af årstid, vejr, hestens ernæring, hormoner, immunforsvar, sygdom og genetik. Deraf er der mange faktorer, der spiller ind, og man kan opleve, at der er udsving i hvor synlig denne proces er hos den enkelte hest. Vil man gerne hjælpe denne proces lidt på vej, vil en god strigletur, hvor huden stimuleres være en fordel.

Dermis og subcutis er lagene under epidermis. Dermis er midterlaget, der bl.a. står for næring til epidermis hår follikler, svedkirtler samt talgkirtler, der alle er relateret til hestens hud.  Subcutis består af både fedtvæv, muskulatur, blodkar og nerver, og spiller en vigtig rolle for funktionen af både dermis og epidermis.

Skæl bruges ofte som en betegnelse for de døde hudceller, der stødes fra epidermis. Man vil typisk opleve, at der er tale om tørre eller fedtede hudflager. Under normale omstændigheder er der i virkeligheden tale om en helt almindelig udskiftning af hudceller, der ikke er farlig eller til gene for hesten. Den fedtede skæl eller de fedtede hudflager hænger oftest sammen med at hesten har en overproduktion af fedtstoffer fra talgkirtlerne. Fedtstofferne, der udskilles fra talgkirtlerne, har en vigtig funktion, da de er med til at beskytte de enkelte hår og holder huden fugtig og fleksibel. Det er i øvrigt også dette fedtstof, der giver hestens pels sin flotte glans. En overproduktion af disse fedtstoffer er i sig selv ikke problematisk.

Uanset om det er fedtet eller tør skæl man observerer hos sin hest, er det vigtigt at reagerer, hvis hesten virker generet med kløe eller anden form for hudirritation. Skæl kan have mange årsager og ser man en signifikant afvigelse fra normalen, vil det være en god idé at tage dyrlægen med på råd. I nogle tilfælde kan der nemlig være tale om hudproblemer pga. lus, parasitter eller insekter. Eller der kan være tale om en allergisk reaktion, der skal adresseres. Andre årsager kan være mangel på bestemte næringsstoffer, pelsskifte, hormonelle ændringer pga. årstiden eller lignende.

Vejrets påvirkning

I vinterhalvåret ser vi typisk, at det er vejrforholdene, samt det at hestene går med dækken, der kan give udfordringer med skæl samt tør og kløende hud. Det kolde, våde og blæsende vejr kan være med til at give hesten tør hud, men også hvis hesten får det for varmt under dækkenet, kan det give anledning til hudproblemer. I sommerhalvåret vil det typisk være insekterne, der kan give anledning til irritation. Her er det vigtigt at gå i gang med at forebygge i god tid.

Det kan du læse mere om her: Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid

Uanset om problemet opstår sommer eller vinter er det en god idé at være særlig opmærksom på om ens hest får drukket nok vand, da væskeindtag spiller en afgørende rolle for hudens funktion og sundhed.
 

Frem med striglen og hold igen med skrappe sæber

Når hesten har problemer med hud og pels er et godt sted at starte ofte ens rutiner omkring strigling. En grundig daglig strigling kan gøre underværker for en del udfordringer med hud og pels. Når man gnubber og strigler hesten, får man nemlig stimuleret huden og blodomløbet hertil, løsnet skidt og døde hudceller og får fordelt de fedtstoffer talgkirtlerne udskiller udover pelsen. Det er alt sammen med til at skabe bedre vilkår for huden og pelsen. Det fedtstof (sebum), der udskilles, giver pelsen en flot glans, men endnu vigtigere har det også antibakterielle egenskaber og er dermed med til at beskytte huden.

Hvis man ofte vasker sin hests hud og pels med sæbe, kan det være værd at ændre i rutinerne. Hyppig vask med sæbe vil være med til at fjerne de naturlige olier, der beskytter hestens hud og pels. Det vil i nogle tilfælde være nødvendigt med hyppig vask med sæbe f.eks. i forbindelse med et behandlingsforløb ved dyrlægen.

Vasker du primært din hest med sæbe af kosmetiske årsager, vil det dog være en god idé at erstatte sæben med knofedt til strigleture i stedet, eller nøjes med at "plet-vaske". Husk at anvende en mild sæbe, der er passende at anvende på hestens hud og pels, de få gange det er nødvendigt at vaske.
 

Næringsstoffer i hestens fodring

Der er en række næringsstoffer, der er vigtige for en sund og velfungerende hud. De forskellige flerumættede fedtsyrer, spiller vigtige roller. Her er det især omega-3 fedtsyrerne og til dels omega-6 fedtsyren GLA, der er relevante. Derudover vil mineralerne zink, kobber, jod og selen kræve ekstra opmærksomhed ligesom B-vitaminerne (heriblandt biotin) samt aminosyrer (især lysin og methionin) har vigtige funktioner, når det gælder hud og pels.

Har man fået lavet en foderplan, der passer til ens hest, og det grovfoder, man anvender, vil hesten som udgangspunkt få tilført de næringsstoffer den har behov for, for at opretholde normal trivsel. Der er dog bestemte tider på året, hvor det for nogle heste vil være relevant at lave justeringer, fordi behovet for næringsstoffer øges. Mange er opmærksomme på hestens indtag af vitaminer og mineraler – især B-vitaminerne i forbindelse med pelsskifte. For de heste, der døjer med hudproblemer, kan et øget indtag af fedtsyrer og aminosyrer dog være mindst lige så vigtigt. Hesten kan også få hudproblemer pga ubalance/mangel i tildelingen af vitaminer/mineraler, her kan det være en fordel med en bredspektret boosterkur.

Tilskud som kan hjælpe hesten med hudproblemer

Hvis din hest har problemer med hud eller pels, kan det rette tilskudsprodukt ofte gør en stor forskel.

Som du kan se i dette blogindlæg kan der være flere forskellige årsager til hudproblemer som skæl, tør hud, fedtet hud, kløende hud osv. - Løsningerne er dermed lige så mange. Vi anbefaler derfor altid at man kontakter os, med henblik på gennemgang af hestens management og fodring.

Til inspiration har vi herunder samlet nogle af de tilskud, vi oftest anvender i foderplaner, til heste der har problemer med skæl, tør hud, fedtet hud, kløende hud osv: 

Nordic Hair & Skin Boost - Giver hesten et naturligt boost af gavnlige fedtsyrer, aminosyrer, b-vitaminer, svovl, kisel og aktive stoffer fra urter mm, som nedbringer evt irritation i huden og styrker hud og hår indefra.

Nordic Pure B Plex100 % naturligt B-vitamin tilskud i FoodState kvalitet

Nordic MEGA Vitality - den komplette booster-kur med vitaminer, mineraler, aminosyrer osv.

Nordic Icelandic Seaweed - Naturlig kilde til vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer, antioxidanter og sunde fedtsyrer.

 

> Du kan læse mere om hestens pelsskifte her:
Hestens pelsskifte i foråret
Hestens pelsskifte i efteråret

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis din hest har problemer med pels eller hud. Enkelte tilskud kan sjældent stå alene, hvorfor vi altid anbefaler gennemgang af hele hestens foderplan og evt management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

 

Kilder:

Moriello K.A. (2022). Structure of the Skin in Horses:

Structure of the Skin in Horses - Horse Owners - MSD Veterinary Manual (msdvetmanual.com)