B-vitamin tilskud til din hest?
Blog

B-vitamin tilskud til din hest?

Et tilskud af B-vitaminer er noget mange hesteejere associerer med hestens pelsskifte. B-vitaminerne varetager dog mange forskellige essentielle funktioner i hestens krop og har dermed betydning for meget mere end bare hestens pels, men også blodprocent, stofskifte, immunforsvar og mange andre funktioner i hestens krop.

Under normale omstændigheder kan en sund og rask hest selv producere de B-vitaminer, der er behov for via mikroorganismerne, der befinder sig i hestens stortarm (også kaldt hestens tarmflora). Derfor kan det også være en god idé at være på forkant og passe godt på hestens tarmflora ved at sørge for tildeling af de rette mængder grovfoder af god kvalitet samt sikre høj diversitet til hestens foder, så de enkelte bakteriestammer får gode vilkår. Har man en hest, hvor der er problemer med løse hestepærer, oppustethed eller lignende, vil tarmfloraen være udfordret, og det vil ofte kræve en ekstra indsats at få stabiliseret fordøjelsen, så tarmfloraen igen får gode vilkår for at trives og danne de nødvendige B-vitaminer.

Har du en hest, der har udfordringer med fordøjelsen, kan du læse mere her: Hjælp, min hest har fået løse hestepærer

Vil du gerne støtte yderligere op om din hests tarmflora, kan du læse mere her: Boost af hestens tarmflora

Hvad er B-vitaminer, og hvornår skal hesten bruge dem?

De fleste af B-vitaminerne indgår i energistofskiftet. Vil man gerne dykke godt ned i, hvordan det hænger sammen, skal man genbesøge skolens lære om Krebs’s Cyklus (også kaldt citronsyrecyklus), da mange af B-vitaminerne enten indgår direkte i processen med at danne energi eller indirekte ved at være med i dannelsen af de coenzymer, der indgår i denne cyklus.

B-vitaminerne er vandopløselige vitaminer. Dette betyder at B-vitaminerne kan opløses i vand og er relativt lette for kroppen at optage og udskille. Tilføres der for mange B-vitaminer vil kroppen som udgangspunkt selv kunne regulere, så de B-vitaminer, der ikke kan bruges af kroppen nu og her, udskilles via urinen. Dette betyder også at den rette daglige produktion eller tilførsel af B-vitaminer er vigtig. For en sund og rask hest, der får tildelt en passende mængde grovfoder og en krybbefodring tilpasset grovfoderet, er det som regel ikke et problem. Der er dog situationer, der kan give anledning til et ekstra fokus på B-vitaminerne.

De situationer, hvor det giver god mening at have særligt fokus på tildelingen af B-vitaminer i fodringen er:

Hvilken rolle spiller de enkelte B-vitaminer?

Thiamin - B1
Thiamin indgår som en cofaktor i Kreb’s cyklus og er dermed en vigtig del af hestens energistofskifte, der bl.a. omsætter kulhydrater til energi. Thiamin er ligeledes vigtig for omsætningen af protein og fedt. Thiamin er også vigtigt for nervesystemet og spiller en rolle i muskelfunktion.

Riboflavin – B2

Riboflavin har en betydning for energistofskiftet, da vitaminet spiller en rolle i dannelsen af coenzymerne FAD (flavin-adenin-dinukleotid) og FMN (flavin-mononukleotid). Riboflavin er især vigtig for omsætningen af protein, men har også en vigtig rolle, når det gælder omsætningen af kulhydrat og fedt. Riboflavin har derudover vigtige funktioner, når det gælder vækst samt opretholdelse af sund hud, pels, syn og slimhinder.

Niacin – B3

Niacin er også vigtig for energistofskiftet. Ved niacin handler det om at vitaminet indgår i coenzymerne NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) og NADP (nikotinamid-adenin-dinukleotidfosfat). Derudover spiller niacin en rolle i reguleringen af calcium inde i cellerne, nervesystemet, slimhinder og hud.

Cholin – B4

Cholin er et vitaminlignende stof, der er nært beslægtet med B-vitaminerne og sommetider bliver betegnet som B4. Cholin fungerer bl.a. som et forstadie til neurotransmitteren acetylcholin og spiller dermed en vigtig rolle for nervesystemet og muskelfunktion. Derudover støtter cholin også leveren i sine funktioner.

Pantotensyre – B5

Pantotensyre spiller som de andre vitaminer en rolle i energistofskiftet og omdannelsen af kulhydrat, protein og fedt. Pantotensyre udgør ligeledes en vigtig andel af CoA (coenzyme A), der er vigtig for energistofskiftet.

Pyridoxin – B6

Pyridoxin spiller en rolle i fedtstofskiftet samt omdannelsen af glukogen (kulhydrat). Derudover er vitaminet vigtig for dannelsen og nedbrydning (til omdannelse) af aminosyrer samt dannelsen af neurotransmittere som adrenalin og noradrenalin.

Biotin – B7
Biotin kender de fleste hestemennesker som et B-vitamintilskud til hestens hove. Og biotin er ganske rigtigt en vigtig komponent for at sikre sunde og stærke hove hos hesten. Biotin fremmer forhorningen af hoven og den rette mængde biotin vil over tid være med til at styrke hovens integritet.

Folsyre - B9
Folsyre er bl.a. involveret i dannelsen af nye celler, hvilket især er vigtigt for den drægtige hoppe. Folsyre fungerer i øvrigt som et coenzym i dannelsen af DNA (deoxyribonukleinsyre) og RNA (ribonukleinsyre). Derudover spiller folsyre en vigtig rolle i dannelsen af røde blodlegemer. Dette er vigtigt at have i tankerne, hvis man har en hest, der har fået konstateret anæmi (lav blodprocent). Vi oplever ofte, at man tænker på jerntilskud i den forbindelse, men her er riboflavin og B12 også vigtige næringsstoffer at inkludere i planen for at give de bedste forudsætninger for dannelsen af de røde blodlegemer og dermed en forbedring af blodprocenten.

Cyanocobalamin – B12
Som beskrevet ovenfor spiller B12 en vigtig rolle i dannelse af røde blodlegemer. Ligesom de andre B-vitaminer spiller B12 også en rolle i stofskiftet og dermed omsætningen af kulhydrat, protein og fedt. Derudover spiller B12 også en rolle i dannelsen af visse aminosyrer.


Vælg et food-state B-vitamin tilskud 

Nordic Pure B-Plex er det første og eneste komplette B-vitamin tilskud i FoodState kvalitet på det danske marked! FoodState vitaminer optages op til 80% bedre, end hvis vitaminerne var tilsat i en koncentreret kunstigt fremstillet form uden at være pakket ind i en ”levende fødevarestruktur”.

B-Kompleks-vitaminerne er alle vandopløselige vitaminer, der indbefatter Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotensyre (B5), Pyridoxin (B6), Biotin (B7), Folacin (B9) og Kobalamin (B12).

Læs mere om produktet her: Nordic Pure B-Plex

 

Er du i tvivl om du bør supplere din hest med b-vitaminer? Kontakt os gerne på tlf. 25 20 90 70 eller skriv på info@nordichorse.dk, så hjælper vi dig gerne med at vurdere behovet.

 


Kilder:

Buffa E.A., Van den Berg S.S., Verstraete F. J. M and Swar N.G.N (1992). Effect of dietary biotin supplement on equine hoof horn growth rate and hardness. Equine Veterinary Journal. 24 (6): 472-4

Kentucky Equine Research staff (2012). The Story of B Vitamins in Horse Nutrition.
https://ker.com/equinews/story-b-vitamins-horse-nutrition/

Manthe, B. N. and Youngs, C. R. (2013). An Overview of Vitamin Requirements of the Domestic Horse. Journal of Natural Resources and Life Sciences Education. 42(1):179

Nordic Council of Ministers (2012). Nordic Nutrition Recommendations. s.407-465.