Hjælp, min hest har fået løse hestepærer
Blog

Hjælp, min hest har fået løse hestepærer

Min hest har fået løse hestepærer, har i et produkt der kan hjælpe?

Ovenstående er et af de mest almindelige spørgsmål i vores foderrådgivning, men samtidig også et af de mest komplekse. Løse hestepærer eller efterløb er nemlig et symptom og som oftest ikke en sygdom i sig selv. Det er et tegn på, at der er noget galt, og hvis vi skal løse problemet, skal vi have sporet os ind på årsagen.

De mest almindelige årsager er foderskifte, dårligt stråfoder og stress. Hos heste med en sund ”grund-fordøjelse” går problemet i nogle tilfælde over af sig selv i løbet af et par dage. Hos andre heste kan der være behov for hjælp til at løse problemet.

Det er vigtigt at reagere hvis man har en hest med løse hestepærer. Har hesten løs mave kan det resultere i:

  • Væsketab og dehydrering
  • Smerter og ubehag
  • Reduceret optag af næringsstoffer
  • Mangel på næringsstoffer
  • Tab af proteiner
  • Nedsat appetit
  • Dårlig ydeevne eller lav energi


Årsager til løse hestepærer

Over- eller underfodring:
Hvis heste får for store mængder krybbefoder, kan det belaste deres mave- tarmsystem og give ubalancer. Omvendt kan en hest som fodres med for lidt stråfoder, få for få fordøjelige fibre, og dermed skabes også ubalance i tarmfloraen. Begge dele resulterer i løse hestepærer.

Ubalance i næringsstoffer:
Elektrolyt-balancen er vigtig, og ubalancer her kan medvirke til problemer. For eksempel ses det ofte at overskydende magnesium resulterer i løse hestepærer.

Stråfoder:
Stråfoderet er et af de mest almindelige årsager til løse hestepærer, og der findes flere forskellige problemstillinger:

  • Det er vigtigt at man vælger stråfoder af høj hygiejnisk kvalitet. I mange tilfælde kan man både se og lugte hvis stråfoderet ikke er af god kvalitet. Men det er samtidig vigtig at vide at ikke alt kan ses med det blotte øje, så er man det mindste i tvivl kan det være en god idé at prøve med et andet stråfoder i en periode, hvis man oplever at hesten har løse hestepærer, og ikke kan finde andre årsager.

  • For nogle heste kan et stråfoder med et højt NDF indhold give problemer med løse hestepærer. Vi anbefaler et NDF-indhold på max 69,3 %

  • Jo højere diversitet af græsser og urter, der er i hestens grovfoder, desto bedre betingelser skabes der for de ”gode” tarmbakterier. Dvs. de ”gode” bakterier får mulighed for at formere sig og holde væksten og tilstedeværelsen af de ”dårlige” bakterier på et passende niveau. Det betyder også at hvis hestens samlede fodring (stråfoder og krybbefoder) har en for lav diversitet, så kan det i nogle tilfælde resultere i løse hestepærer.

  • Wrap er i princippet et vinterfoder, da det har svært ved at holde sig i for høje temperaturer, når ballen først er åbnet. En åben wrapballe kan holde sig i enkelte dage eller flere uger – afhængig af om produktet er stabilt konserveret, hvilket tørstofindhold det har, og hvilken temperatur det opbevares i. Ved temperaturer over 10 grader kan det typisk kun holde sig et par dage, hvor den samme wrap typisk kan holde sig i flere uger ved temperaturer under frysepunktet. Vi oplever at mange heste får dårlig mave af wrap som har været åbent for længe, og dermed er blevet dårligt. En anden udfordring vi også møder med wrap, er omring tørstofindholdet. Både en for tør wrap og en for våd wrap kan give problemer. Wrap skal ideelt set have et tørstofindhold på mellem 65 og 75%. Er wrappen for våd, vil det som oftest resultere i løs mave. Omvendt er en wrap med for højt tørstofindhold også problematisk. Når den tilgængelige vandmængde i wrappen er for lav, bliver wrappen ikke tilstrækkeligt konserveret. Det betyder at mælkesyrernes aktivitet bliver reduceret, og der sker næsten ikke nogen produktion af syrer. Dette er problematisk, da det er syreindholdet i wrappen der gør at gærceller, svampe og bakterier ikke kan vokse. I et sådant tilfælde kan foderet sammenlignes med ikke færdigtørret hø som opbevares under “ lufttætte forhold”, hvilket på ingen måde er optimalt, når det skal anvendes til foder.

  • Hø er et rigtig godt stråfoder til heste, det kræver blot at kvaliteten er i orden. Godt hø skal være knasende tørt, og have et tørstofindhold på minimum 85%. Jo højere fugtindhold, jo større risiko for mug og svampesporer. Under lagring vil hø suge fugt fra omgivelserne, hvilket ofte er et stort problem i det fugtige danske efterårs- og vintervejr. I svenske undersøgelser så man, at det yderste lag, i ellers velbjærget hø, allerede i løbet af efteråret havde suget så meget fugt fra omgivelserne, at det skabte forudsætninger for svampesporer. Allerede i november måned var indholdet af svampesporer i det yderste lag ofte uacceptabelt højt. Sørg derfor altid at placere høballerne så de ikke kommer i direkte kontakt med gulv, vægge eller loft. Ballerne kan med fordel placeres på f.eks. paller og pakkes ind på top og sider med halm. Hø med mug og svampesporer kan ud over løse hestepærer også resultere i luftvejsproblemer, så det er virkelig værd at være obs på kvaliteten.

 

  • Ud over grovfoderet kvalitet, bør man også være opmærksom på uønskede og direkte giftige planter i grovfoderet. Egeblade, blade og frø fra ahorn samt brandbæger kan påvirke hestens fordøjelse meget negativt, og hesten blive syg hvis den indtager for meget.

 

Du kan læse meget mere om stråfoder her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/grovfoder-det-vigtigste-i-hestens-foderplan

Foderskifte:
Foderskifte er ofte et overset problem. Ud over skifte til et andet krybbefoder, så er skifte mellem græs, wrap og hø også et foderskifte. Ligesom skifte, fra én type/balle hø eller wrap til en anden, også er et foderskifte. Hesten har en meget sensitiv fordøjelse, og derfor bør foderskifte altid foretages langsomt. For heste med en sensitiv fordøjelse kan det f.eks. også være problematisk hvis stråfoderet skifter henover dagen. F.eks. hvis hesten udelukkende får halm på folden, og herefter hø i boksen om natten. Det samme problem kan opstå med stribegræsning, hvor hesten får en stor mængde græs på kort tid, og måske herefter udelukkende får hø, wrap eller halm. Du kan læse mere om foderskifte her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/sadan-laver-du-det-bedste-foderskifte

Højt indtag af sukker og stivelse:
Højt indtag af sukker og/eller stivelse kan forårsage dysbiose og føre til løse hestepærer. Det er derfor vigtigt at begrænse hestens indtag af sukker og stivelse. Ud over indholdet i hestens krybbefoder, skal du f.eks. også være OBS på sukkerindholdet i græsset.

Stress:
Stress kan føre til hormonforandringer hos hesten, der kan resultere i mange fordøjelsesproblemer såsom løs mave. Ofte opstår stress-relaterede fordøjelsesproblemer akut, når hesten f.eks. udsættes for stressende situationer. Udsættes hesten ofte for stress, eller har den længerevarende perioder med stress, kan det yderligere resultere i skader på hestens mave- tarmslimhinder, som igen kan resultere i løse hestepærer. Det kan du læse mere om her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-mavesyre

Mange timer på boks:
Hos heste som står på boks mere end 12 timer i døgnet, kan tyktarmens motilitet reduceres. Dette nedsætter hastigheden af foder og væske som føres gennem tarmen (hvilket i øvrigt også er årsagen til at man ofte anbefales at gå med hesten som har "ondt i maven"). Samtidig ses det at heste som står på boks i mange timer spiser mindre stråfoder, selvom der er rigeligt tilgængeligt. Begge dele kan føre til fordøjelsesproblemer, både i form af ubalance i tarmfloraen og i form af problemer med slimhinderne i mave og tarm.

Transport og stævnedeltagelse:
Transport kan være stressende for heste på samme måde som mange timer på boks. Desuden har heste som transporteres ofte inkonsekvent adgang til foder og vand. Heste som deltager i stævner står ofte på boks, og kan derved ikke udøve deres naturlige adfærd, hvor de vandrer efter føde. Dette nedsætter tyktarmens motilitet og foder og væske vil føres langsommere gennem tarmen. Heste er også stærkt påvirket af nye miljøer, ændringer i deres rutiner og ændringer i deres sociale grupperinger. Heste, der bliver transporteret meget og/eller deltager i stævner, kan derfor kræve yderligere støtte i form af probiotika og syreneutraliserende tilskud, for at minimere risikoen for mave- tarmproblemer. Her kan Nordic Levu Pro være et rigtig godt valg.

Bakteriel infektion:
Bakterielle infektioner kan forårsage dysbiose, hvilket resulterer i diarré og andre symptomer såsom træthed, svaghed og tab af appetit. Heste med bakterielle infektioner skal altid tilses af en dyrlæge!

Stor ormebyrde:
En stor ormebyrde kan være et problem, der resulterer i løse hestepærer, vægttab, svaghed, træthed mm. Du kan læse mere om forebyggelse her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/orm 

Mykotoksiner:
Findes i hestens stråfoder og kan også forekomme i hestens krybbefoder. For store mængder kan give hesten løs mave samt andre sundhedsproblemer. Du kan læse mere her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/mykotoksiner-i-hestefoder og her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/har-din-hest-brug-for-hjaelp-til-udrensning

Sand i tarmene:
Sand kan ophobes i hestens tyktarm og forstyrre mikrobiomet. Hvis hesten over længere tid har haft ophobet sand, ses desuden irritation af tarmens slimhinde. Derudover kan større ophobninger hæmme tarmens peristaltik og evenen til at optage væske og næringsstoffer fra fordøjelseskanalen. Sand er således ofte et overset problem når det kommer til løse hestepærer.

Du kan læse mere her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/spiser-din-hest-sand

Giftige planter:
Hvis hesten indtager giftige planter på folden, kan det resultere i løs mave, samt andre alvorlige bivirkninger. Vær derfor opmærksom på hvilke planter du har på folden, og hold øje med at de ikke findes i dit grovfoder. Du kan læse mere om løsninger, hvis hesten har indtaget giftige planter, her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/har-din-hest-brug-for-hjaelp-til-udrensning

Sygdomme som påvirker tarmsystemet:
I nogle tilfælde kan længerevarende problemer med løse hestepærer eller efterløb være et tegn på en underliggende sygdom som påvirker tarmsystemet. Det kan være sygdomme som FFW (Free Fecal Water Syndrome), IBD (inflammatorisk tarmsygdom), sår i mave eller tarme, allergi/bivirkninger overfor bestemte råvarer osv. Konsultation med en dyrlæge er påkrævet for at diagnosticere problemet.


Sådan fodres hesten, som har fået løse hestepærer

Som du kan se ud fra ovenstående, kan der være rigtig mange årsager til at hesten får løse hestepærer, og løsningerne er dermed lige så mange. Vi anbefaler derfor altid at man kontakter os, med henblik på gennemgang af hestens management og fodring.

Til inspiration har vi herunder samlet nogle af de produkter, vi oftest anvender i foderplaner, til heste med løs mave:

Fuldfoder:

  • Nordic Gastric Zero, et grundfoder til stort set alle heste, som i en periode, eller kronisk, døjer med løse hestepærer, oppustethed, efterløb eller problemer med mavens eller tarmens simhinder. 

  • Nordic Lite Müsli, et grundfoder som vi ofte anvender til heste, som har sensitiv fordøjelse pga intolerancer.

Suppleringsfoder:

  • Nordic Beet Balance, et suppleringsfoder som gavner heste med sensitiv fordøjelse. Unik sammensætning baseret på roefibre, esparsette, mælkebøtterod og urter, der aktivt støtter tarmens sundhed og balance. Letfordøjeligt og dermed skånsom for fordøjelsen - virker desuden let udrensende på tarmen.

  • Nordic Unique Fiber, et suppleringsfoder som er rig på præbiotika, der fremmer væksten af de ”gode” bakterier i hestens stortarm.

  • Nordic E-cobs, et suppleringsfoder som pga sin basiske effekt er med til at forhindre fejlgæring. Sikrer og forbedrer en sund tarmflora - god ved f.eks. oppustethed.

  • Nordic Grass Fiber eller Nordic Finest, et suppleringsfoder med stor diversitet af græsser og urter. Anvendes når der er behov for større diversitet i hestens foderration.

Tilskudsprodukter:

  • Nordic Strong Clean Balance, et effektivt tilskud til heste som har brug for udrensning og stabilisering af tarmsystemet. Deaktiverer uønskede stoffer i tarmen, og genopretter sundheden i hestens lever og tarmkanal. God til heste som f.eks. har spist stråfoder af dårlig kvalitet, giftige planter osv. Er man usikker på hvorfor hesten har dårlig mave, kan Nordic Strong Clean Balance være et godt sted at starte, da produktet er et 3 i 1 tilskud som både udrenser, balancerer og genopretter tarmsystemet.

  • Nordic Healthy Digestion + Nordic Biosa, virker i kombination som et synbiotisk tilskud. Du kan både forebygge og løse ubalancer i forbindelse med f.eks. foderskifte ved tildeling af synbiotika. Derved tilføjes gavnlige bakterier, som kommer ned i tarmene med en lille madpakke. På den måde kan de ”gode” mikroorganismer hurtigere opformere sig, og der kan genskabes balance. God ved mindre ubalancer, efterløb, oppustethed osv.

  • Nordic Levu Pro, anvendes som et probiotisk tilskud og/eller som et tilskud til heste med tendens til øget produktion af mavesyre. God til heste som hurtigt stresser og deraf får dårlig mave og/eller problemer med mave- tarmslimhinden.

  • Nordic Gastric Aid, til heste der har problemer med mave-tarmkanalens slimhinder. Produktet aktiverer kroppens naturlige helingsmekanismer. Et produkt vi ofte anvender når "alt andet" ikke rigtig har effekt, og hesten har haft problemer med løs mave over en længere periode.

  • Nordic Optimal, indeholder loppefrøskaller som er med til at få sand til at passere ud af tarmene. De tilsatte hørfrø danner en beskyttende slim som lægger sig på tarmens overflade samtidig med at urter og gærkultur er med til at opretholde/genoprette et sundt tarmsystem.

Urter, rødder, bark og bær:

  • Nordic Lakridsrod, medvirker til øget produktion af mucus, der beskytter tarmforing og maveslimhinde.

  • Nordic Rødbede, har et naturligt højt indhold af basiske mineraler som kalium, calcium og magnesium, og er derfor gavnlig ved problemer med slimhinden i mavesækken.

  • Nordic Mjødurt, anvendes til at afbalancere tarmens pH-balance, og har en beroligende effekt på fordøjelsessystemet.

  • Nordic Johannesbrød, har et højt indhold af tanniner, pektiner og antioxidanter. Beskytter tarmens slimhinde, og understøtter opbygningen af en sund tarmflora.

  • Nordic Rød Elmebark, indeholder slimstoffer der ved indtagelse er med til at beskytte og styrke fordøjelsens slimhinder. 

  • Nordic Bio Boost, består af årstidens urter, blomster, rødder, bær mm. Det vildeste boost når der ønskes større diversitet i hestens fodring. Husk at diversitet i fodringen får hestens tarmflora til at blomstre.

  • Nordic Inulin Mix, er et 100% naturligt og stærkt præbiotisk tilskud, som har en positiv effekt på hele hestens mave- tarmsystem. Når bakterierne i stortarmen nedbryder inulinen, fodres samtidig de celler som tarmvæggen består af, så optagelsen og omsætningen af næringsstoffer optimeres.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis din hest har problemer med løse hestepærer. Enkelte tilskud kan sjældent stå alene, hvorfor vi altid anbefaler gennemgang af hele hestens foderplan og evt management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.